togel

Kehilangan Air Tasik Powell Dirakam dalam Foto Baharu yang Mengejutkan

Adalah satu perkara untuk mengetahui badan air yang penting untuk kehidupan kerana kita tahu ia turun kepada kapasiti 26%. Tetapi sungguh menyedihkan Data HK untuk melihatnya dalam foto sebenar, seperti imej satelit yang dikeluarkan hari ini oleh NASA di bahagian Tasik Powell.

Tasik Powell mengurangkan kekurangan air Sungai Colorado
Pada Ogos 2017 (kiri), ketinggian air di Tasik Powell, seperti yang diukur di Empangan Glen Canyon, ialah 3,633 kaki. Pada Ogos 2022, ia berada pada 3,535 kaki, hampir 98 kaki lebih rendah. (Imej: earthobservatory.nasa.gov)
Lebih menyedihkan ialah fakta bahawa foto “penuh” adalah dari 2017 apabila tasik itu hanya “hampir” penuh pada 3,633 kaki. Hari ini, air Tasik Powell berketinggian 3,535 kaki. Itu 98 kaki lebih rendah daripada pada 2017 dan 166 kaki lebih rendah daripada ketinggian “kolam penuh” yang diukur pada Jun 1980.

Ini adalah tanda air terendah untuk Tasik Powell sejak ia diisi pada tahun 1967, menurut NASA. Ia sangat rendah, ia membahayakan pengeluaran kuasa hidroelektrik untuk tujuh negeri AS.

Tasik Powell ialah takungan buatan manusia kedua terbesar di AS selepas Tasik Mead. Walau bagaimanapun, Tasik Mead telah jatuh di bawah Tasik Powell dalam saiz beberapa kali abad ini dalam jumlah air, kedalaman, dan kawasan Data SGP permukaan. Terletak kebanyakannya di sempadan tenggara Utah dengan Arizona timur laut, Tasik Powell telah dicipta oleh banjir Glen Canyon oleh Empangan Glen Canyon, yang juga membawa kepada penciptaan Kawasan Rekreasi Nasional Glen Canyon pada tahun 1972.

Colorado River Essential ke Bandar Utama AS
Lakes Mead dan Powell adalah sebahagian daripada lembangan Sungai Colorado, membekalkan air dan elektrik kepada 40 juta orang — terutamanya di Los Angeles, Phoenix, San Diego dan Las Vegas — dan kepada 4 hingga 5 juta ekar tanah ladang di Barat Daya.

Tasik Powell bertindak sebagai tangki penampung untuk aliran keluar sungai dari Result HK negeri Upper Basin (Colorado, New Mexico, Utah dan Wyoming) ke Lake Mead, tangki penampung untuk negeri Lower Basin (Nevada, Arizona dan California).

Tiga tahun kemarau sengit dan dua dekad kemarau jangka panjang di Barat Daya Amerika terus mengurangkan tahap kedua-dua tasik. Kira-kira 86% daripada kawasan tanah di sembilan negeri barat terjejas oleh beberapa tahap kemarau, menurut laporan 16 Ogos 2022 daripada Pemantau Kemarau AS.

Tinjauan Masa Depan
Pakar hidrologi meramalkan paras Tasik Powell boleh turun kepada 3,522 kaki menjelang 1 Januari 2023. Berdasarkan unjuran pemodelan Ogos 2022, Biro Penambakan AS menjangkakan jumlah aliran masuk ke Tasik Powell hanya 62% daripada purata untuk tahun itu. Pada masa yang sama, simpanan air di Lake Mead pada 22 Ogos 2022, berjumlah 28% daripada kapasiti, dan keseluruhan sistem sungai Colorado memegang hanya 34%.

Pada 16 Ogos 2002, pengurus air persekutuan terpaksa mengurangkan peruntukan air Sungai Colorado bagi dua negeri. Mulai tahun 2023, Arizona akan menerima 21% kurang dan Nevada 8% kurang.

Kemarau semasa di AS Barat menandakan tempoh 22 tahun paling kering di rantau itu dalam 1,200 tahun, menurut kajian yang diterbitkan pada Februari 2022 dalam jurnal Nature Climate Change.